Chleb gryczany z Chia

SKŁADNIKI :

500 g mąki gryczanej jasnej

80 g nasion chia
60 g pestek słonecznika
20 g miodu
7 g suchych drozdzy
700 ml wody
2 łyzki oleju
2 łyzeczki soli

PRZYGOTOWANIE :

Nasiona chia zmiel w młynku, zalej 250 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do osobnej miski wlej 450 ml wody, dodaj drozdze i miód , przykryj i odstaw na 10 minut.

Do duzej misce połącz mąkę z solą i słonecznikiem, Dodaj drozdze z miodem a na końcu wmieszaj przestudzone nasiona chia.
Wyrabiaj spręzyste, lekko klejące się ale odchodzące od ręki ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyłóz papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 26x10 cm , przełóz do niej wyrośnięte ciasto na chleb i piecz 60 - 70 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Gdy bochenek będzie gotowy wyłóz go z foremki i zostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Chleb jest wilgotny i pulchny. Nie rozpada się podczas krojenia, utrzymuje swoją swiezość przez kilka dni. Mozesz zmieniać smak i aromat chleba za pomocą ziół lub przypraw.

Przepis pochodzi z ksiazki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej



Komentarze