Muffiny z całą pomarańczą


SKŁADNIKI :

6 suszonych fig
250 ml soku jabłkowego
2 pomarańcze ( całe, bezpestkowe )
3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
4 jajka
280 g mielonych migdałów
1 łyzeczka sody oczyszczonej
20 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE :

Umieść figi w soku jabłkowym na godzinę, po czym odcedź i przekrój figi na połówki.
Zagotuj w duzym garnku wodę i gotuj w niej pomarańcze przez godzinę, po czym zostaw je jeszcze w gorącej wodzie przez 45 minut aby dobrze zmiękły. Przekrój je na pół i razem ze skórką zmiksuj na gładką masę.
Ubij białka na sztywną pianę.
Do pomarańczowej masy dodaj :zółtka,cukier, mielone migdały,sodę, a na koniec ubite białka. Całość wymieszaj.
Przygotuj blachę na muffiny; wyłóz ją papierowymi kokilkami i napełniaj je masą ciasta do 3/4 wysokości formy. Na wierzch kazdej babeczki połóz połowkę figi nasionkami do góry i posyp płatkami migdałowymi.
  Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz przez około 40 minut.

Komentarze